Hrvatska Gospodarska Komora

Proizvodi

Bermet

Bermet je specijalno plemenito alkoholno piće pripremljeno od biranih sorti grožđa sa sunčanih obronaka Samoborskog gorja, pelina, južnog voća (rogač, smokva…) i mirisnih tvari biljnog porijekla koje mu daju specifičnu aromu. Bermet je rubinsko crvene boje, sa sadržajem alkohola od 15 do 18 volumnih postotaka, ima bogatu i plemenitu aromu te naglašenu gorčinu koju mu daje pelin. To je stari samoborski aperitiv ili digestiv čije je pripremanje dugogodišnja tajna obitelji Filipec koja se prenosi s generacije na generaciju gotovo 200 godina. Bermet se i danas radi ručno. Dugo se smatralo da su za pripremanje Bermeta zaslužni Francuzi, koji su boravili u Samoboru početkom 19. stoljeća i koji su u Samobor donijeli danas poznatu samoborsku muštardu. Naknadno je ustanovljeno da u Francuskoj ne postoji slično piće, te da su Bermet u Samoboru počeli proizvoditi samoborski apotekari i prije dolaska Francuza. Sve navodi na zaključak da je Bermet izvorni hrvatski aperitiv (digestiv) koji je obitelj Filipec učinila prepoznatljivim proizvodom. Taj ekskluzivni aperitiv dostupan je u ograničenim količinama za potrošače koji traže nešto više – pravi eno-gastronomski užitak, upotpunjen duhom starine i tradicije.